Teză de doctorat Magna Cum Laude la Alba Iulia: IADUL ȘI IUBIREA LUI DUMNEZEU ÎN TEOLOGIA SFÂNTULUI SILUAN ATHONITUL. Pr. Prof. Dr. Cosmin Bufnea, Facultatea de teologie din Alba Iulia, Aula Sf. Mitropolit Simion Ștefan.

Teză de doctorat Magna Cum Laude la Alba Iulia: IADUL ȘI IUBIREA LUI DUMNEZEU ÎN TEOLOGIA SFÂNTULUI SILUAN ATHONITUL. Pr. Prof. Dr. Cosmin Bufnea, Facultatea de teologie din Alba Iulia, Aula Sf. Mitropolit Simion Ștefan.

Am avut bucuria să particip astăzi la această susținere minunată a tezei. Printre numeroase idei extraordinare, Părintele autor al lucrării a subliniat și prezentat numeroasele traduceri, editări și reeditări în zeci de limbi ale scrierilor Sfântului Siluan. În timp ce le urmăream în desfășurarea lor, mi-a venit gândul: Acesta este unul dintre chipurile preaminunate și oarecum neașteptate pentru epoca de atunci a Sfântului Siluan, dar atât de credibil și evident astăzi, prin care Hristos a împlinit însăși rugăciunea Sfântului: „ca toate noroadele pământului să Te cunoască în Duhul Sfânt”. Și în ce alt chip mai minunat ar fi putut Domnul să împlinească această atât de adâncă rugăciune, decât proslăvindu-l pe însuși robul său, proslăvire întru proslăvirea Duhului Sfânt, între toate noroadele pământului. Într-adevăr, nici un alt Sfânt nu este atât de proslăvit și cunoscut astăzi mai mult decât dumnezeiescul Siluan Athonitul. Proslăvind scrierile Sfântului se proslăvește în chip desâvârșit însuși Duhul Sfânt care prin smerita sa rugăciune și mână le-a insuflat: toate popoarele lumii ajung astfel să-l cunoască pe Hristos, prin Duhul Sfânt care minunat grăiește în scrierile Sfântului Siluan. Părintele Prof. Dr. Cosmin Bufnea repetă istoric demersul Arhimandritului Sofronie de a scrie o lucrare de popularizare a scrierilor Sfântului Siluan Athonitul pentru epoca noastră, înscriindu-se teologic în aceeași lucrare sfântă: „ca toate noroadele pământului să Te cunoască în Duhul Sfânt.”

 

 

Vezi Video:

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s